AZ ALAPÍTVÁNY

Célja, hogy népszerűsítse a vízilabda sportot; programokat, tornákat, amatőr bajnokságokat szervezzen és támogasson.  Segítséget kíván nyújtani azon sportolóknak  akik nem versenyszerűen kívánnak foglalkozni a vízilabdával, edzés- és játéklehetőséget biztosítva számukra. Támogatni kívánja a sportág amatőr csapatait, ezzel nagyobb közönség számára megnyitni a lehetőségeket a vízilabda irányába.

Vízilabda – amatőr – szabadidő- és tömegsport. Szeretné megtudni, mi a közös ezekben a kifejezésekben? Engedje meg, hogy bemutassuk Önnek dinamikusan fejlődő Vízilabdasportért Alapítványunkat, amely célként a vízilabda sportélet kibontakoztatását tűzte ki zászlajára szabadidő- és tömegsport keretein belül amatőr, a sportot szerető, de versenyszerűen nem űző egyének, csapatok részére. Alapítványunk létrehozásának ötlete az Egri Vízmű Sport Club játékosaiban merült fel a csapaton belüli, ilyen jellegű, új szemlélet kapcsán, melynek eredményeként a tagság örömteli módon növekedésnek indult. Magyarországon - bár kétségtelenül a vízilabda napjaink egyik sikersportága - ezzel együtt csak szűk rétegek számára elérhető mint játék, elsősorban a pálya specialitása miatt. Egerben, 2013. szeptemberében első alkalommal megrendezett AVL-torna /amatőr vízilabdatorna/ sikerén felbuzdulva az elkövetkező években már több városban, évről évre egy több résztvevő amatőr csapattal zajlottak rendevényeink.  Örömmel látjuk e széleskörű érdeklődés kapcsán, hogy hiányterületen kezdtük meg munkánkat, az ország számos területén „beindítva” baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek aktivitását. 


Figyelemmel kísérve a megismert csapatokat, látható, hogy nem csak a tornákra összeálló alkalmi társaságok, hanem a rekreáció fogalmát is lefedő, napi szinten sportoló közösségek jönnek létre, teljesülve az alapítók szándéka szerinti célt.  Remélve, hogy felkeltettük érdeklődését, a jövőben aktív tagjaink között üdvözölhetjük! 

AVL-TORNA

amatőr vízilabda torna

AVL-TORNA

amatőr vízilabda torna

 

A Vízilabdasportért Alapítvány elnöksége soha nem értette, hogy miért nem lehet a vízilabdát tömegsporttá tenni. 2013-ban egy hirtelen gondolattól vezérelve megrendeztük Egerben az első amatőr vízilabda tornát. Akkor öt csapat nevezett. A kitétel csak annyi volt, egyetlen csapatban sem szerepelhet igazolt vízilabdázó, csak aki kedvet érez ehhez a könnyűnek igazán nem nevezhető sport kipróbálásához. A siker mondhatnánk átütő erejű volt, s gyorsan híre ment. Már ott a rendezvényen elhatároztuk, hogy újra megszervezzük az amatőrök tornáját. Arra azonban már a legkevésbé sem számítottunk, hogy több városból érkezik felkérés: legyen náluk is amatőr vízilabda torna. Így 2014-ben már négy helyszínen küzdhettek meg egymással a csapatok. Egerben a strandon, aztán Budapesten a Palatinus fürdőben, majd Balatonfüreden, míg végezetül Bogácson ahol a kiemelkedően sok nevező csapat láttán, már két napos programmá nőtte ki magát az Amatőr VíziLabda TORNA.

Kisebb pálya, kisebb labda, de nem kevesebb sportérték és élmény. A pálya mérete 20 x 12 m de általában a helyszínt biztosító strand lehetőségeihez igazodik, a játékot 4-es méretű labdával játszuk. A csapatok 5+1 fővel ugranak vízbe a 2 x 5 perc tiszta játékidőre, természetesen korlátlan csere lehetőséggel. Tekintettel arra, hogy a játékélményt, szórakozást és a jó hangulatot tartjuk legfontosabbnak AVL TORNA rendezvényeinken, a játékvezetőinknek nem tartozik feladatkörébe, hogy mindenáron beleavatkozzon a játékba, és bizonyos szabályokat (vízalatti labda, 2 méter, stb.) is rugalmasabban kezelünk. 

Az AVL-TORNA megszervezésével kifejezetten amatőr csapatoknak akarunk játék és versenyzési lehetőséget biztosítani. A nevező csapatok tagjai általában olyan játékosokból állnak akik eddig még csak szurkolni jártak vízilabda meccsekre és sosem próbálták testközelből a sportot, vagy 10-20 éve (vagy mégtöbb), hogy végleg kiszálltak a medencéből és ezen rendezvényeken látják a lehetőséget, hogy újra hódoljanak kedvenc sportjuknak. Az AVL TORNA feladata, hogy biztosítsa számukra, hogy közel azonos képességű és tudású csapatok mérkőzzenek meg egymással, elkerülve azt, hogy profi vagy félprofi játékosokból álló csapat elvegye tőlük a játékélményt. 

A fentiek miatt a nevezési szabályok rugalmasak ugyan, de már a kezdetektől fogva nem fogadjuk el olyan csapatok jelentkezését ahol akár csak egy olyan igazolt (MVLSZ tagaság) játékos is van, aki a tornát megelőző két évben bármilyen vízilabda bajnokágon játékosként részt vett.

 
 

© 2017. Vízilabdasportért Alapítvány

  • Black Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now